luni, 24 august 2015

Dumbraveanca (Coracias garrulus)

Dumbraveanca ( Coracias garrulus ) este o pasare specifica in sud-estul Europei si este rar intalnita in tarile vestice. Dupa cum se observa si din imagini este o pasare cu un colorit foarte frumos, care este cel mai bine pus in valoare atunci cand pasarea este in zbor. La noi in tara este intalnita in toate zonele de ses si de deal, mai putin in Transilvania. In momentul de fata se fac eforturi de conservare in aproape toate tarile in care dumbraveanca este prezenta.
Coloritul penajului este mult mai viu primavara si vara, atunci cand este si sezonul imperecherii. Pe cap, pe gat, pe burta si pe baza aripilor dumbraveanca este de culoare albastrui sters (mult mai aprins primavara). Pe spate penajul este de culoare ruginie iar varful aripilor si coada este de culoare albastru inchis si uneori brun inchis. Lungimea corpului este de aproximativ 30 cm, anvergura aripilor este de 57 cm iar greutatea de maxim 190 g.
Dumbraveanca se hraneste in principal cu insecte. Este des vazuta pe firele de telegraf ori pe crengile uscate si izolate de unde coboara pentru a prinde insectele. A fost obervata si in apropierea turmelor de animale care sperie insectele si le fac mult mai usor de prins.
De obicei dumbraveanca isi face cuibul in scorburile arborilor batrani. Femela depune 4-7 oua albe iar perioada de incubatie este de 20 de zile. Parintii cresc o singura serie de pui pe an.
Dumbraveanca este o pasare migratoare. Ne paraseste toamna si pleaca in zonele mai calde din sudul Asiei si din Africa.
Datorita coloritului sau deosebit de frumos, vizibil mai ales in zbor, dumbraveanca este un trofeu ravnit de orice fotograf pasionat de fauna. Vanatoarea la aceasta specie este interzisa.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu