miercuri, 12 august 2015

Ghionoaia sura (Picus canus)

Ghionoaia sura ( Picus canus ) (ciocanitoarea sura) este foarte asemanatoare ca aspect si dimensiuni cu ghionoaia verde insa este mai rara si mai greu de observat deoarece este mai retrasa si ajunge foarte rar in localitati. Desi este mai des intalnita in padurile de foioase de la deal, ghioanoaia sura poate fi vazuta si in delta sau in vaile raurilor de la munte.
Ghionoaia sura este verde galbui pe spate, cu extremitatile aripilor si coada in nuante brune-verzui iar gusa si burta de culoare gri. Masculul are pe frunte o pata rosie iar crestetul capului este gri. La femela lipseste pata rosie. De sub cioc pleaca spre cap o linie subtire neagra. Coloritul este mai putin intens decat cel al ghionaiei verzi. Lungimea corpului este de 27-30 cm iar anvergura aripilor de 45-50 cm. Conformatia corpului este specifica familiei ciocanitoarelor, cu coada din pene tare pe care se sprijina, cu picioare prevazute cu gheare cu ajutorul carora se agata de scoarta copacilor iar ciocul este ascutit si puternic. Tinerii au un aspect pestrit in primul an si cu o coloratie foarte stearsa.
Hrana este alcatuita in special din larve si viermi pe care ii cauta in copaci. Rar coboara si pe sol pentru a cauta furnici si alte insecte.
In luna mai femela depune 6-7 oua in cuibul facut in scorburile copacilor. Clocitul este realizat de ambii parteneri prin rotatie. Perioada de incubatie este de 17 zile.
Ghionoaia sura este o pasare amenintata cu disparitia si protejata prin lege. Este o pasare sedentara.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu