luni, 7 septembrie 2015

Pescarusul cu picioare galbene (Larus michahellis)

Pescarusul cu picioare galbene ( Larus michahellis ) este o pasare sedentara intalnita in apropierea baltilor si a lacurilor si de-a lungul litoralului. Este adaptata foarte bine si habitatului urban unde profita de abundenta hranei. Mult timp a fost considerata o subspecie a pescarusului argintiu care este specific zonei nordice a Europei. Cu acesta se aseamana foarte mult la infatisare si de aici au aparut si multele controverse si confuzii. In Romania sunt si carti de specialitate unde specia este prezentata ca fiind Larus argentatus, adica pescarusul argintiu iar in mediul online pescarusul cu picioare galbene este aproape inexistent si prezentat ca fiind pescarusul argintiu. Exista si o subspecie a pescarusului cu picioare galbene - Larus cachinnans.
Pescarusul cu picioare galbene este definit de culorile gri-argintiu, alb, negru si galben. Diferentele fata de pescarusul argintiu sunt la picioare, unde pescarusul cu picioare galbene are un colorit galben iar cel argintiu roz. Coloratia de gri-argintiu de pe spate este mai pronuntata si mai inchisa la nunta la pescarusul cu picioare galbene. Sub cioc se poate vedea o pata de culoare rosie. Tinerii au o coloratie pestrita de brun cu alb, cu ciocul si picioarele inchise la culoare. Lungimea pescarusului cu picioare galbene este de 55-65 cm, anvergura aripilor de 1,3 - 1,5 m iar greutatea de 750 - 1200 g.
Hrana este constituita din pesti si diferite specii acvatice pe care le prinde direct din zbor sau prin scufundari superficiale. In zonele urbane se hraneste si cu resturi menajere. Este considerata o pasare daunatoare pentru ca distruge des cuibul altor pasari din care mananca puii sau ouale.
Pescarusul cu picioare galbene isi face cuibul pe plajele intinse, pe stanci atunci cand cuibareste pe litoral sau pe cladiri pentru perechile care cresc puii in zonele urbane. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu