miercuri, 9 septembrie 2015

Pescarusul razator (Larus ridibundus)

Pescarusul razator ( Larus ridibundus ) este o pasare sedentara care poate fi intalnita in apropierea baltilor, in delta, pe litoral si pe cursul Dunarii si al raurilor mari. Este o prezenta permanenta in aproape toata Europa mai putin in extremitatea nordica unde sunt perechi care merg pentru a cuibari doar in perioada verii. In Romania este specia de pescarus cea mai des intalnita si cu cea mai mare arie de raspandire. Denumirea de pescarus razator a fost data dupa sunetele ascutite pe care le scoate care dau impresia ca rade.
Coloritul penajului este alb, cu spatele si aripile in nuante gri-argintii iar varful aripilor si capul este de culoare brun inchis spre negru. Iarna capul devine complet alb cu pata specifica de culoare inchisa din dreptul urechilor. Ciocul si picioarele sunt rosiatice vara iar iarna sunt rozalii iar ciocul are o pata neagra in varf. Lungimea pescarusului razator este de 35 cm, anvergura aripilor de 1m iar greutatea de 250-350 g. Hrana este alcatuita din pesti, viermi insecte, seminte pe care le cauta atat in apa cat si pe sol. Cei adaptati mediului urban nu ocolesc resturile menajere.
Cuiburile sunt construite pe insule, plauri sau pe plaje din iarba si vegetatie acvatica. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an pe care le cloceste prin rotatie cu masculul aproximativ 23 de zile.
Doar in iernile foarte grele se retrag catre zonele sudice ale Europei. Pescarusul razator nu prezinta interes pentru vanatoare



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu