vineri, 11 septembrie 2015

Pitigoiul albastru (Parus caeruleus)

Pitigoiul albastru ( Parus caeruleus ) este o pasare mica de aproximativ 10cm. Se spune ca putem vedea la un pitigoi albastru aproape toate nuantele de albastru. Pitigoiul albastru este o pasare recunoscuta pentru vioiciunea ei, pentru curiozitatea ei dar si pentru prudenta cu care exploreaza zonele noi.
Ca semn distinctiv are pe cap o scufita de culoare albastru deschis. Pe spate este galben-cenusiu, aripile sunt albastre cu insertii de alb, coada albastra iar capul , exceptand scufita, este alb cu un guler la gat de un albastru inchis si cu o dunga tot albastra care pleaca ca o prelungire a ochilor. Pe piept si pe burta este galben cu o pata alba-cenusie in partea de jos. Sunt greu de diferentiat masculul de femela deoarece sunt aproape identici, doar cu diferente de comportament. Cel mai usor ii putem zari iarna datorita lipsei frunzisului.
Femela depunde pana la 12 oua iar perioada de incubatie este de 14 zile. Avand o familie foarte numeroasa, pitigoiul albastru este da dovada de multa harnicie pe perioada cresterii puilor.
In ultima vreme exista o noua tendinta de a creste pitigoiul albastru in captivitate. Cu siguranta si indiferent de ingrijirea pe care o primeste locul pitigoiului albastru este in libertate.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu