duminică, 24 aprilie 2016

Pupaza (Upupa epops)

Pupaza (Upupa epops) mai este denumita popular si cucul armenesc si tot in credinta populara se spune ca nu e bine sa te trezesti dupa ce pupaza incepe sa cante. "Iar vrei sa te pupe cucul armenesc si sate spurce ca sa nu-ti mearga bine toata ziua?" gasim in amintirile lui Creanga. Pupaza a devenit foarte populara la noi printre copii si nu numai datorita povestirilor lui Ion Creanga.
Pentru ca obisnuieste sa nu-si curete cuibul, pupaza si-a capatat un renume urat din punctul de vedere al mirosului pentru ca se spune ca nu poate scapa de el nici chiar mult timp dupa ce paraseste cuibul. De fapt acest obicei are rolul de a indeparta nepoftitii de cuib. Este un pic ciudat contrastul dintre infatisarea si obiceiurile ei.
Pupaza este o pasare usor de recunoscut, destul de des intalnita si are o lungime de 28 cm. Ca semn distinctiv are o creasta mandra in crestetul capului alcatuita din pene portocalii si negre in varf. Aripile sunt in dungi alb cu negru iar restul trupului de un galben portocaliu. Deschiderea aripilor este de 45 - 48 cm iar greutatea de 60 - 75 g.
Pupaza isi face cuibul in scorburi pe care nu le captuseste. Femela depune pana la 8 oua iar periada de incubatie este de 16 zile. Puii ies pe rand si sunt hraniti de ambii parinti.
Hrana si-o procura de pe pamant cu ajutorul ciocului ei lung si curbat cu care cauta dupa insecte si viermi. Mai rar prinde insectele si direct din zbor.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu