luni, 11 iulie 2016

Trei frati patati (Viola tricolor)

Alte denumiri: caltunasi de camp, carligei, flori domnesti, fratiori, lamaioara, pansele salbatice, malcez, tamaioara, catifelate.
Este o planta erbacee, anuala, uneori rezistenta si peste iarna, inflorind si in al doilea an. Are o tulpina scurta 20-30 cm, de culoare verde, goala la interior, acoperita cu peri scurti indreptati in jos. Frunzele sunt ovale, alungite, dintate rar pe margini, cu petioli scurti. La punctul de unire cu tulpina sunt inconjurate de alte frunzulite adanc divizate. Florile au penduculi lungi. Floarea are 5 sepale luguiete, pe margini acoperite cu peri lungi si 5 petale dintre care cea inferioara este pintenata. Petalele superioare sunt de culoare violet-inchis, rareori violet-deschis sau albe, cele laterale albe, galbene sau violet-albastrui, iar petala inferioara de la baza este intotdeauna galbena, cu 5-7 dungi de culoare inchisa, adesea palid-violet pe margini. Infloreste din aprilie-mai pana in luna august.
Are nevoie de lumina directa si vegeteaza bine pe soluri nisipo-argiloase, permeabile, uscat-revene pana la revene. Rezista la temperaturi scazute si nu suporta temperaturi prea ridicate vara. Este intalnita la marginea padurilor, poieni, coaste si stancarii.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu