marți, 16 august 2016

Urechelnita (Sempervivum ruthenicum)

Din cele patru specii de sempervivum, semnalate la nivelul Romaniei, in Muntii Macinului creste specia numita Sempervivum ruthenicum sau Sempervivum zeleborii.
Urechelnita prezinta adaptari speciale pentru mediile stancoase cu deficit de umiditate, constand in dispunerea foarte densa a frunzelor alternate pe tulpini foarte scurte, fapt ce da aparenta unei rozete carnoase, absolut caracteristica. Flori de forma stelata cu petale de culoare galbena. Infloreste in iulie-august, planta dezvoltand tulpini sulcate, glanduloase, cu o inaltime de 12-35 cm. Este o planta perena.
Se dezvolta pe politele stancariilor, unde s-au adunat fragmente de sol aduse de scurgerile torentilor, sau unde sunt acumulari de praf si pietris maruntit. Este o planta pioniera cu un sistem radicular dezvoltat, care patrunde printre fisurile rocilor dar se extinde si la suprafata pentru a putea folosi umiditatea din stratul superficial de sol. Prin sistemul sau radicular dar si prin rozete, uneori destul de dense, joaca un rol important in fixarea solului pe care il protejeaza impotriva eroziunii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu